Zespół z Łukasiewicz – Instytutu Nowych Syntez Chemicznych w składzie: Marcin Konkol, Katarzyna Tyśkiewicz, Agnieszka Dębczak i Magdalena Woźniakowska zakwalifikował się do najnowszej edycji programu EIT Food RIS Research Infrastructure Network, realizowanego przez EIT Food.

Uczestnicy programu na przestrzeni 8 miesięcy będą brali udział w specjalistycznych szkoleniach podnoszących ich kompetencje oraz otrzymają dedykowane wsparcie czołowych ekspertów w dziedzinie badań i zarządzania innowacjami w branży rolno-spożywczej w Europie. Szkolenia służą zwiększeniu komercyjnego wykorzystania i widoczności infrastruktury badawczej w organizacjach naukowych, identyfikacji potencjalnych partnerów w branży rolno-spożywczej i stymulowania współpracy nauka-przemysł.

EIT Food (European Institute of Innovation & Technology Food) to europejska wspólnota wiedzy i innowacji działająca w obszarze żywności, która powstała w 2016 roku jako międzynarodowe konsorcjum. Ma na celu uczynienie Europy światowym liderem w obszarze innowacji na rzecz bezpieczeństwa i zrównoważonej produkcji żywności. Odbywa się to poprzez działania najlepszych instytucji szkolnictwa wyższego, ośrodków badawczych i przedsiębiorstw, które jako wspólnota dążą do rozwiązywania największych wyzwań w sektorze. Konsorcjum EIT Food skupia ponad 50 partnerów z 13 krajów Europy. Planowane wsparcie UE dla całego konsorcjum na czas 7 lat jego działalności wynosi ponad 400 milionów euro.

http://eitfood.uw.edu.pl/

 

Data publikacji: 2022-03-25

Powiadomienie o plikach cookie.

Strona korzysta z plików cookies i innych technologii automatycznego przechowywania danych do celów statystycznych i realizacji usług. Korzystając z naszych stron bez zmiany ustawień przeglądarki będą one zapisane w pamięci urządzenia, warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies można określić w ustawieniach przeglądarki internetowej.